MagyarRomán
Home Comuna Pe scurt despre comuna
10
Apr 13
Ultima actualizare în 10 Aprilie 2013

Pe scurt despre așezarea noastră

Comuna Căpâlnița se află pe versantul sud-vestic al masivului central Harghita, pe cumpăna apelor Homorudului Mic și Homorodului Mare, la cota de 875 de metri deasupra nivelului mării. Este străbătută de DN 13A, fiind la distanță de 22 de kilometri de Odorheiu Secuiesc și 30 de kilometri de Miercurea Ciuc.

Prima atestare documentară a numelui localității este fragmentul de matricolă datată din 1722.  Zona a fost locuită din sec. XI-XII, cum atestă documentul din arhiva Arhiepiscopiei Alba Iulia, conform căruia comuna plătea ca bir suma de 3 zloți și 60 de denari. 
Nu dispunem de înregistrări din secolele care au urmat, dar este clar că pe timpul dominației otomane de 150 de ani și a răspândirii protestantismului, comuna a avut de suportat zile grele.  Prin așezarea ei, a picat adesea în calea trupelor în căutare de pradă, mai târziu a oastelor principilor transilvăneni, care, pe rând, storceau ce se putea de la populație. Astfel comuna, cândva pe cale de dezvoltare, a ajuns pustie.

Monografia din 1724 scrisă de preotul Istvánfy descrie cum localitatea a fost repopulată de principele Bocskay István (1604), cu familii provenite majoritatea din zonele Ciuc, Gheorgheni, Trei Scaune. Prima capelă a comunei a fost construită în anul 1710, și se pare că de aici provine și numele localității. Pe locul acesteia s-a ridicat în anul 1797 biserica actuală. Papa Clement al XII-lea a aprobat pe 13 mai 1721 hramul capelei (bisericii), Sfinții pentru și Pavel. Capela din cimitir a fost construită în anii 1844-45, poartă hramul Înălțării Sfântei Cruci, zi care se serbează și astăzi.

Doriți, desigur, să aflați mai multe despre așezarea noastră. Pe pagina noastră web găsiți multe informații utile. Acordați-Vă timp pentru a o consulta, și dacă aveți ocazia să vizitați comuna Căpâlnița, noi dorim sincer să Vă simțiți ca acasă.

Adománygyűjtés: Segítsünk együtt!

A koronavírus terjedésével párhuzamosan humanitárius szükségletként jelentkezik, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került embertársaink és kórházaink megsegítésére adománygyűjtést szervezzünk.

Bővebb információért kattintson ide.

Proiectul SIPOCA 35

SIPOCA 35 imagine banner

Europe for Citizens

europe for citizens logo

Vizitatori online

Avem 21 vizitatori online

Látogatók

2058396
MaMa335
ÖsszesenÖsszesen2058396

Testvértelepülés

Bercel

Gyöngyössolymos

Kápolna

Kötegyán

Ziua numelui

2024. június 17. Hétfő
Laura, Alida

 

Kápolnásfalu nevének történelmi, levéltári említései Jónás Attila, Kápolnásfalu elszármazottja gyűjtése nyomán

Letölthető dokumentum:

Kápolnásfalu-története.docx

Visit Harghita

Hargitai megyenapok

Punkosdre hangolva

Tájékoztató terület alapú támogatásokra

Kápolnásfalu Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a terület alapú - és állat támogatással kapcsolatos információkat a következő weboldalakon találnak:

www.madr.ro
www.pndr.ro
www.rndr.ro
www.afir.info
www.apia.org.ro

Kápolnásfalu szép nyelve

kapolnasfalu szep nyelve

Elkészült Kápolnásfalu szép nyelvének internetes bemutatása.

Bővebb információért kattintson a képre.

Kápolna

IMG 6863 Kicsi

Strategia de dezvoltare 2015 - 2020

Campanie de informare şi pregătire a populaţiei

cutremur