MagyarRomán

Európa a polgárokért 2019


 

A « „30 év szabadság és demokrácia – 15 év uniós polgárság” - Testvértelepülési találkozó Bercelen az EP választások jegyében» projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében

 

 

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 200 állampolgár részvételével, akik közül Unterwart (20) AT, Modry Kamen (60) – SK, Opatów (60) – PL, CAPILNITA HARGHITA (60) – RO, lakosai. (BERCEL – HU 1500 fővel vett részt)

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne BERCEL, Magyarország HU volt, 19/09/2019 és  23/09/2019 között

Részletes leírás:

19/09/2019 - én a találkozó – Nyitónapján a téma Vendégek érkezése, ismerkedés, szállások elfoglalása - "„Európai szabad és demokratikus jövőnk- Aktív részvétel Európában" – Vita indítása: Testvértelepülési kapcsolataink történelmi időkben születettek. Az EP választás évében jó alkalmat találtunk – testvéreinkkel közösen – polgáraink véleményének meghallgatására, viták kezdeményezésére, a felerősödött szkepticizmus feltárására. Fotó, újságcikk, képeslap-kiállítást állítottunk össze: EP választások 40 éve, a rendszerváltás 30 éve,  2004-től az EU-ban és 10 éve testvérként - témakörökben. „Részvétel és demokrácia Európában” Vita fórumot tartottunk a delegációk, a lakosság, a helyi/térségi döntéshozók részvételével a májusban lezajlott EP választások eredményességéről.

20/09/2019 - án a téma 30 év demokrácia – 15 év uniós polgárság: szabadság és nyitott határok - Rendhagyó Vándor-vitafórum Európa múltjáról és jelenéről: A nap során a kötetlen kirándulás keretei között feldolgozásra kerültek Európa jelenét meghatározó válsághelyzetek. Az EU forrásokból fejlesztett, határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark területén a helyszínek bemutatása mellett vitát kezdeményeztünk a lakossággal és a résztvevőkkel. Nem csak a természeti és kulturális értékek védelmével, hanem számos olyan témával kapcsolatos véleményeket megismerhettünk, melyek az EU iránti elkötelezettséget csökkentik, polgárainkat elbizonytalanítják.

21/09/2019 – én a téma 10 éve testvérként 10. évfordulós testvértelepülési megemlékezés, valamint Hagyományok napja – Európai hagyományok Európa jövőjének építése: Testvértelepülési Művészeti Találkozó, ahol bemutatkoznak a testvértelepüléseink hagyományőrző és egyéb művészeti csoportjai. A nap célja kultúrák közi párbeszéd erősítése volt. A partnertelepülésünk mindegyike jó példája a többnemzetiség békés egymás mellett élésének. Értékeink bemutatása mellett lehetőséget biztosítottunk Európa különböző tájairól érkező vendégeink hagyományos értékeinek, kultúrájának bemutatására. A nap célja a szakmai viták, az eltérő nézetek közötti különbségek feloldása volt. A kötetlenséggel erősítettük Európaiságunkat, egymás hagyományainak megismerésével erősítettük együvé tartozásunkat.

22/09/2019 – én a téma Mi a jelentősége az Európai Parlamenti választásoknak? EP választás 2019: NYÍLT VITA a 2019-es Európai Parlamenti választások tapasztalatairól, a DEMOKRÁCIA mára országonként rendkívül eltérő állapotáról, a szavazati-, és európai választásokon való részvételi jogról, a választási aktivitás fokozásáról. Találkozónk idejére már lezajlott EP választás országonkénti sikerességéhez a találkozót előkészítő szakaszban tudtunk hozzájárulni. partnereink helyben, saját településeiken a választások fontosságára felhívó akciókat hajtottak végre. Ennek eredményességéről a találkozó 4. napján – melyet az EP választások tapasztalatainak szenteltünk – számoltak be a résztvevők. Döntéshozók, szakértők és a sajtó meghívásával biztosítottuk elvégzett munkánk disszeminációját.

23/09/2019 – án a téma EURÓPA PIKNIK - Testvértelepülési nap az Együttműködő Európa jegyében A nap célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése, félelmeink közös feltárása, egymás kulturális és művészeti értékeinek bemutatásán keresztül a polgárok közötti „határok lebontása”, az ismeret hiányból adódó ellenérzések (szkepticizmus) feloldása volt. Közös értékeinkre (demokráca, emberi jogok) alapozva, a nemzeti szintet meghaladva konstruktív megoldásokat javasoltunk az Európai jövő építésére.A találkozó eredményeinek értékelése, vitafórum lezárása: A résztvevők értékelték a találkozó eredményeit, ajánlásokat tettek a disszeminációra, a következő évi programok helyszíneire, időpontjaira, feldolgozandó témáira.

 

Adománygyűjtés: Segítsünk együtt!

A koronavírus terjedésével párhuzamosan humanitárius szükségletként jelentkezik, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került embertársaink és kórházaink megsegítésére adománygyűjtést szervezzünk.

Bővebb információért kattintson ide.

Proiectul SIPOCA 35

SIPOCA 35 imagine banner

Europe for Citizens

europe for citizens logo

Vizitatori online

Avem 21 vizitatori online

Látogatók

2058370
MaMa309
ÖsszesenÖsszesen2058370

Testvértelepülés

Bercel

Gyöngyössolymos

Kápolna

Kötegyán

Ziua numelui

2024. június 17. Hétfő
Laura, Alida

 

Kápolnásfalu nevének történelmi, levéltári említései Jónás Attila, Kápolnásfalu elszármazottja gyűjtése nyomán

Letölthető dokumentum:

Kápolnásfalu-története.docx

Visit Harghita

Hargitai megyenapok

Punkosdre hangolva

Tájékoztató terület alapú támogatásokra

Kápolnásfalu Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a terület alapú - és állat támogatással kapcsolatos információkat a következő weboldalakon találnak:

www.madr.ro
www.pndr.ro
www.rndr.ro
www.afir.info
www.apia.org.ro

Kápolna

IMG 6863 Kicsi

Strategia de dezvoltare 2015 - 2020

Campanie de informare şi pregătire a populaţiei

cutremur